Malware is de verzamelnaam voor alle soorten computervirussen, adware en spyware. Gelukkig is malware ook altijd weer te verwijderen van uw computer. Malware is door de jaren heen sterk geëvolueerd, van een simpel computer- virus tot geavanceerde ransomware en cryptolockers, die uw computer en of bestanden gijzelen.

Computer- virus

Zo proberen de makers u te dwingen een geldbedrag naar hen over te maken via anonieme betaalkanalen. Gelukkig is malware ook altijd weer te verwijderen van uw computer. Voor een grondige oplossing is het belangrijk dat de juiste methode voor verwijdering wordt gebruikt. Ook is het belangrijk dat de beveiliging van de computer daarna goed wordt geregeld, zodat de kans op herhaling wordt verkleind.

Voor de computerspecialisten van  ICT Hulp Roermond is dit dagelijks werk, zij kijken uw computer (soms vrijblijvend) na en laten u weten wat de beste oplossing is!

Adware en spyware verwijderen

Spyware en adware zijn programma’s waarmee informatie over u, uw computer en uw computergedrag buiten uw medeweten wordt verstuurd naar externe partijen. Vervolgens krijgt u ongewenste reclame te zien, bijvoorbeeld als u op internet surft. Spyware en adware verwijderen gebeurt door de Windows systeembestanden op te schonen, maar ook uw webbrowser, zoals Internet Explorer, Google Chrome of Mozilla FireFox.

Windows Fall Creators Update gebruikt AI om tegen malware te strijden

Microsoft heeft er voor gekozen om de Windows Fall Creators Update te gebruiken om meerdere verbeteringen in beveiliging tegen malware, ransomware en virussen toe te voegen. Een van de belangrijkste verbeteringen is het gebruiken van AI om virussen op te sporen op PC’s.

Door de toename van cyberaanvallen wordt het steeds belangrijker om computersystemen tegen hackers te beschermen. Na de Petya ransomware aanval op GroupM in Amsterdam en APM terminals gisteren wordt het voor veel bedrijven en instellingen steeds belangrijker om te investeren in computersysteembeveiliging.

Windows Fall Creators Update gebruikt AI in de cloud tegen malware

In een blogpost heeft Microsoft aangegeven dat ze Windows Defender Advanced Threat Protection wil uitbreiden. Deze service dient ervoor om de eerste tekenen van een infectie vast te leggen. Door de uitbreiding werkt de service in combinatie met AI. Deze AI werkt op data in de cloud van Microsoft waarbij de AI direct toegang tot informatie heeft die aangeeft dat data besmet of onbesmet is met malware.

Zo kan Windows Defender direct de gevonden malware in de cloud op quarantaine zetten. En verder wordt de identiteit van de malware vastgelegd zodat Windows Defender op andere PC’s direct weet of malware toegang probeert te krijgen tot de PC.

Valse opschoonprogramma’s

Vaak zien we dat onze klanten zelf aan de slag gaan met opschoonprogramma’s. Op zich prima natuurlijk, al vinden we het wel belangrijk om te waarschuwen voor de vele malafide programma’s die in omloop zijn. Deze programma’s waarschuwen u dat uw computer vol zit met vervuiling en bieden aan dit te verwijderen. Er moet echter wel eerst een betaalde versie van het programma worden aangeschaft.

De resultaten die deze programma’s laten zien zijn zeer dubieus. Ook vertragen en vervuilen ze uw computer vaak zelf, doordat ze op de achtergrond continu activiteiten uitvoeren. Wilt u het programma vervolgens weer verwijderen, dan gaat dat lang niet altijd even makkelijk. Kortom, in plaats van een oplossing vormen deze programma’s eerder een probleem. Wij kwalificeren ze daarom vaak als malware.

Het Politievirus

Hoewel de laatste tijd minder in omloop, was dit een tijd geleden het meest beruchte virus. Was uw computer hiermee besmet, dan was dat direct merkbaar. Na het opstarten van de computer verscheen een scherm met het logo van de politie, waarin werd vermeld dat uw computer was vergrendeld vanwege vermeende illegale activiteiten. Het scherm kon niet worden weggeklikt en de computer was verder onbruikbaar geworden.

De enige ‘oplossing’ was het voldoen van een geldbedrag via een anonieme betaalkaart. Natuurlijk leverde het betalen van het geldbedrag niets op, anders dan het spekken van de bankrekening van de virusmakers. Met speciale technieken kan het politie virus gelukkig van elke computer worden verwijderd.

Nieuw: Cryptolockers

De Cryptolocker is in feite de opvolger van het Politievirus. Hoewel de virusmakers met het Politievirus vele miljoenen hebben verdiend, was het virus relatief gemakkelijk weer te verwijderen door computerspecialisten. De Cryptolocker gaat nog een stapje verder; het blokkeert niet alleen de computer, maar het versleutelt ook belangrijke bestanden op de computer, zoals foto’s en documenten. Ook externe apparaten, zoals een externe harde schijf of memory stick kunnen worden besmet als deze aangesloten zijn. De versleutelde bestanden zijn vervolgens niet meer te openen zonder speciale code (de sleutel).

De code zou verkregen kunnen worden door een geldbedrag te voldoen, maar vaak werkt dit niet. Het treurige resultaat: uw bestanden zijn voorgoed verdwenen. Mogelijk worden in de toekomst oplossingen gevonden om de bestanden weer te openen, maar vooralsnog is dit niet het geval (op een enkele uitzondering na). De computer zelf kan gelukkig wel altijd virusvrij worden gemaakt.

Uw PC/laptop/Tablet beveiligen

Vrijwel alle computers die zijn geïnfecteerd met malware zijn Windows computers. De nieuwere versies van Windows, zoals Windows 7 en Windows 10, zijn iets minder gevoelig voor besmetting dan het oudere Windows XP (en in mindere mate Windows Vista).

De gebruikte technieken om malware te verwijderen zijn voor alle Windows versies hetzelfde. Na het verwijderen van de malware is het belangrijk om de beveiliging van de computer op verschillende niveaus goed in te stellen.

Een paar bruikbare tips:

  • Zorg dat het besturingssysteem volledig up-to-date is. Verschillende updates dragen bij aan de veiligheid van uw computer.
  • Zorg voor een goede virusscanner, deze controleert binnenkomende bestanden, e-mails en websites.
  • Kijk uit met wat u aanklikt en downloadt op internet. Vooral websites met erotiek en gratis downloads van films en muziek zijn vaker dan gemiddeld besmet met virussen.
  • Gebruiken uw kinderen de computer ook? Houd er dan rekening mee dat zij vaak dezelfde rechten op de computer hebben als u. Ze kunnen met hun klikgedrag dus binnen no-time uw computer besmetten.
  • Zeker weten dat uw device (pc/laptop/tablet/mac) goed is beveiligd tegen virussen? Laat een expert van ICT Hulp Roermond naar uw device kijken.

Een virus of malware verwijderen.

Wanneer wij je computer virusvrij maken is je systeem weer in optimale staat. Zo kan je weer gebruik maken van een snel en vooral veilig apparaat. Onze computerservice beschikt over programmatuur om je PC compleet te scannen en alle virussen te verwijderen.

Daarnaast geven wij ook tips en advies zodat je computer in de toekomst minder vatbaar is voor virussen en malware.
Ook kunnen wij een virusscanner installeren waarmee je beter beschermd bent tegen toekomstige aanvallen. Wij adviseren BitDefender (of G-data).