Internetten doen we tegenwoordig steeds meer draadloos. Via wifi verbind je je laptop, smartphone, tablet en zelfs je thermostaat met internet. Zo kan je met je telefoon de thermostaat regelen, vanaf je werk. Reuze handig, toch? Maar je wifi-netwerk moet dan wel veilig zijn. We leggen je hier uit hoe je zorgt voor veilig draadloos internet.


Internet Of Things is een term die je steeds vaker hoort, vanwege een grote technologische verandering. Want steeds meer apparaten kun je verbinden met internet. Apparaten als de thermostaat, wasmachine of beveiligingscamera. En dan bedoelen we de ‘slimme’ versies hiervan. Hierdoor kun je op afstand je energieverbruik uitlezen, alvast je wasmachine aanzetten of op je telefoon zien wie er voor de deur staat. Al die verbonden apparaten noemen we het Internet of Things.

Het Internet Of Things is nog volop in ontwikkeling waardoor er ook fouten worden gemaakt. En dat daagt internetcriminelen uit om misbruik te maken van jouw apparaten, of de apparaten delen gegevens met de fabrikanten. Gelukkig maak je het ze met een paar simpele tips en tricks een stuk moeilijker.


Wat kun je zelf doen:


1. Kies een veilig wifi-wachtwoord

100% garantie tegen inbrekers bestaat niet. Maar net als met een goed slot op de deur van je huis, maak je het onbevoegden extra lastig om in te breken als je een sterk wifi-wachtwoord gebruikt. Er zijn verschillende manieren om een wifi-netwerk te beveiligen. De beste manier is via een WPA2-wachtwoord. 

Wijzig meteen je wifi-wachtwoord


2. Geef je apparaat een eigen wachtwoord

Heeft je apparaat een (standaard) wachtwoord? Pas het dan altijd aan. Verzin een nieuw en sterk wachtwoord en stel het in. In de handleiding van je apparaat staat hoe je dit doet. 


3. Controleer of er een software update beschikbaar is

Controleer je apparaat op de laatste software updates om zo bugs en lekken in de software te dichten. Hoe je dit doet, kan je terug vinden op de website van de fabrikant van je apparaat. 


4. Surf met https

Steeds meer websites maken gebruik van een beveiligde verbinding via https. Die verbindingen herken je aan het groene slotje in de adresbalk van je browser. Als je op deze beveiligde websites gegevens invult, kunnen internetcriminelen daar niet bij.


5. Zoek je apparaat op internet

Andere gebruikers van jouw apparaten zijn ervaringsdeskundigen. Zij hebben vaak de beste tips. Zoek daarom je apparaat (merk en typenummer) eens op via een zoekmachine en bekijk de recensies. Daar staat soms erg nuttige informatie tussen. 


6. Zet de firewall van je router aan

Als je zelf de firewall van het modem niet hebt uitgezet, staat deze meestal gewoon aan. Check of dat zo is en zet hem zonodig weer aan. Zo weet je dat je apparaten in je thuisnetwerk niet van buitenaf benaderbaar zijn.


Meer tips

ICT Hulp Roermond ondersteunt het initiatief Veiliginternetten.nl. Op die site vind je nog wat extra (soms wat meer technische) tips over hoe je je apparaten kunt beveiligen. Kijk ook hier voor meer informatie en tips over de beveiliging van wi-fi (wpa2 en 3).